artalquadrat_2_territorifestivalibiza.jpg

“YO SOY. Memoria de las rapadas”.

Fotografía, performance, instalación y vídeo.

“I AM. Tribute to women shaved by the Franco regime”.

Photography, performance, installation and video.

“JO SÓC. MEMÒRIA DE LES RAPADES”.

Fotografía, performance, instal·lació i video

EXPOSICIÓN PERFORMATIVA + ACCIÓN COLECTIVA
PERFORMATIVE EXHIBITION + COLECCTIVE ACTION
EXPOSICIÓ PERFORMATIVA + ACCIÓ COL·LECTIVA

Jueves 16 Septiembre
Centro Cultural Can Jeroni | 20:30h
Sant Josep de Sa Talaia

Por: Gema & Mònica del Rey Jordà (Art al Quadrat).

GRATUITO - SIN RESERVA PREVIA, hasta completar aforo.

CA / La repressió de les dones per part del franquisme és un fet més que evident, però alhora tan poc visible, que en la recerca sobre la repressió s’obvia, a causa que no hi ha registres oficials documentals i solament perdura a través dels relats orals de les supervivents o testimonis. Per la qual cosa estem davant una violència oculta amb falta de reconeixement que, per contra, va tractar que les dones, que havien transgredit el seu paper de feminitat tradicional, reberen un escarn públic que les degradava i humiliava enfront de tota la població. Per a açò, entre els càstigs se’ls rapava el pèl, se’ls donava de beure oli de *ricino i eren “passejades” pels carrers cèntrics del poble o la ciutat.

Art al Quadrat, que en els nostres últims projectes ens centrem en la recuperació de la memòria a través de propostes artístiques que ajuden a superar el dolor col·lectiu, realitzem la performance  JO SÓC. Homenatge a les dones rapades  en la nostra ciutat natal, Sagunt. A més de rapar-nos el cabell en homenatge a elles, convidem a la ciutadania a donar un floc de cabell, per a formar posteriorment una columna de pèl de 21 metres i agranar simbòlicament els carrers que van agranar anteriorment aquestes dones, en un gest d’empatia. Aquestes accions posen en relleu com des del present tenim el poder redefinir com volem recordar el passat.

El projecte que presentem, a través fotografies, vídeos i objectes, recupera la imatge i noms de dones que van ser rapades i que es veuen reflectides a través d’un espill en el qual ens mirem les artistes, diluint la identitat cap a un plural majestàtic i col·lectiu. En aqueix sentit, utilitzem el nostre cap rapat en homenatge a elles, com a “canalitzadora” d’aquestes dones per a recuperar la seua memòria i dignitat.  Amb aqueix propòsit, s’han cercat fotografies i noms d’aquestes dones contactant amb historiadors i famílies. No obstant açò, en el procés de documentació, també ens hem topat amb molts casos de dones els noms de les quals no hem pogut recuperar, per la qual cosa, ha aparegut la necessitat, també, de treballar sobre aquelles dones anònimes que van patir.

ES / La represión de las mujeres por parte del franquismo es un hecho más que evidente, pero a la vez tan poco visible, que en la investigación sobre la represión se obvia, a causa de que no hay registros oficiales documentales y solamente perdura a través de los relatos orales de las supervivientes o testigos. Por lo cual estamos ante una violencia oculta con falta de reconocimiento que, por el contrario, trató que las mujeres, que habían transgredido su papel de feminidad tradicional, recibieran un escarnio público que las degradaba y humillaba frente a toda la población. Para lo cual, entre los castigos se les rapaba el pelo, se les daba de beber aceite de ricino y eran “paseadas” por las calles céntricas del pueblo o la ciudad.

Art al Quadrat, que en nuestros últimos proyectos nos centramos en la recuperación de la memoria a través de propuestas artísticas que ayuden a superar el dolor colectivo, realizamos la performance  YO SOY. Homenaje a las mujeres rapadas  en nuestra ciudad natal, Sagunto. Además de raparnos el cabello en homenaje a ellas, invitamos a la ciudadanía a donar un mechón de cabello, para formar posteriormente una columna de pelo de 21 metros y barrer simbólicamente las calles que barrieron anteriormente estas mujeres, en un gesto de empatía. Estas acciones ponen de relieve cómo desde el presente tenemos el poder redefinir cómo queremos recordar el pasado.

El proyecto que presentamos, a través fotografías, vídeos y objetos, recupera la imagen y nombres de mujeres que fueron rapadas y que se ven reflejadas a través de un espejo en el cual nos miramos las artistas, diluyendo la identidad hacia un plural mayestático y colectivo. En ese sentido, utilizamos nuestra cabeza rapada en homenaje a ellas, como “canalizadora” de estas mujeres para recuperar su memoria y dignidad.  Con ese propósito, se han buscado fotografías y nombres de estas mujeres contactando con historiadores y familias. No obstante, en el proceso de documentación, también nos hemos topado con muchos casos de mujeres cuyos nombres no hemos podido recuperar, por lo cual, ha aparecido la necesidad, también, de trabajar sobre aquellas mujeres anónimas que sufrieron.

EN / In their last project, they have created a symbolic action to heal the memories of women who where shaved during the Franco regime. Spanish state has never recognized their suffering. In order to restore those memories, they shaved their hair and invite current people to sweep the main street in Sagunt, as well as these women were told to do.

The video shows the performance from three points of view. Three cameras that, as testimonies, present how people have deal with this problem along the time. The first one is a subjective shot from the point of view of the shaved women. In the second, is exposed the indifference vision of the history and finally, the last one, propose how a new collective memory is possible to create healing old wounds.